Pistole samonabíjecí P38 Spreewerk

Naše cena:

34 990 Kč
34 990 Kč ( bez DPH)


Výrobní číslo:17f
Dostupnost: ihned k odběru
Skladem: 1 ks
Doprava po ČR

Více o produktu

Samonabíjecí pistole P38 z produkce továrny Spreewerk v Hrádku nad Nisou. Značeno cyq, WaA88

Zbraň je kompletně sčíslovaná. Velmi dobrý stav, původní povrch i značení.

Původní  neponičené střenky (výroba Julius Posselt, Jablonec nad Nisou).

Bez dodatečných zkušebních značek.

 

Zboží ve zvláštním režimu (§ 90 zákona o DPH).

Výrobní číslo: 17f
Výrobce: Spreewerk Hrádek nad Nisou
Kategorie: Pistole
Dostupnost: ihned k odběru
Ráže: 9mm Luger
Stav zbraně: Použité
Zbraň kategorie: B - podléhající povolení

Pistole Walther P38 měla nahradit pistoli Luger P.08. Když se k moci v roce 1933dostala NSDAP, jeden z jejich plánů bylo znovuvybudování silné armády. Zavedená pistole Luger byla nevhodná pro svoji velkou výrobní náročnost, a proto bylo třeba vyvinout pistoli novou, která by měla moderní prvky (dvojčinná spoušť...) a jednodušší výrobu. Zakázku získala v roce 1938 firma Walther.

Walther dodal zbraň označovanou jako Armee Pistole (AP), z níž se vyvinula pistole Heeres Pistole (HP) a po několika změnách, které požadovala německá armáda, vznikla konečná varianta přijatá do výzbroje pod označením P38. První kusy z nulté série byly dodány armádě v srpnu 1939. Výroba probíhala nejprve pouze u firmy Carl Walther v Zella-Mehlis, v průběhu války rovněž od roku 1942 u firmy Mauser-Werke v Oberndorfu nad Neckarem a potom rovněž v závodě zbrojovky Spreewerke v českém Hrádku nad Nisou. Válečné modely byly zhotovovány výhradně z oceli.

V roce 1957 se P38 začala opět vyrábět pro potřeby Bundeswehru, s duralovým rámem. Většinou byly značeny P1, i když existuje mnoho poválečných exemplářů P38 s rámem z duralu. Výroba tohoto odlehčeného modelu probíhala opět u firmy Walther, nyní v novém závodě v Ulmu. Později došlo ještě k vyztužení rámu (model s dalším kolíkem nad spouští). Bundeswehr ji používal až do 90. let. Dnes se vyrábí ve francouzském Manurhinu.

Kromě ráže 9 mm Luger byla vyráběna i verze 7,65 mm Para a .22 LR.