Opakovací malorážka CZ 457 Royal .22 LR

Zboží není dostupné

Omlouváme se, ale zboží není momentálně dostupné v našem sortimentu Prosím zvolte jinou alternativu. Děkujeme.

Naše cena:

22 990 Kč
19 000 Kč ( bez DPH)


Výrobní číslo:5084-8081-HKAMEAX
Dostupnost: na dotaz (zaslat dotaz)
Doprava po ČR

Více o produktu

Tímto originálním modelem se Česká zbrojovka a.s. vrací k samotným kořenům malorážek. Pažba z výběrového ořechového dřeva je vybavena lícnicí a nosem z ušlechtilého materiálu,

K hlavním přednostem všech zbraní nové rodiny CZ 457 patří pozitivní pojistka na pravém boku lůžka, výstražník, samostatný ovladač vytažení závěru, možnost otevření a vytažení závěru při zajištění, nový stavitelný spoušťový mechanismus, výrazně snížená hmotnost úderníku, nový typ beddingu, zdokonalená ergonomie, mimořádně odolná antikorozní úprava ocelových dílů či zkrácení úhlu otáčení kliky závěru. Dlouhá pažba modelu CZ 457 Royal se vyrábí z výběrového ořechového dřeva, její krásnou kresbu podtrhuje olejování a je zakončena nosem z ozdobného materiálu. Tvarově vychází z klasických pažeb oblíbených v zemích Commonwealthu: má přímý hřbet, kulatou lícnici, štíhlé předpažbí a poutka na řemen typu Safari. Tenkostěnná lovecká hlaveň bez mechanických mířidel je dlouhá 412,5 nebo 525 mm.

 CZ 457 – nový ideál moderní malorážky

 V segmentu dlouhých palných zbraní na náboje s okrajovým zápalem – tedy malorážek – patří Česká zbrojovka a.s. tradičně k nejvýznamnějším světovým výrobcům. Naše společnost je ovšem víc než to: řadíme se k trendsetterům. Po slavné řadě CZ 452 a její úspěšné nástupkyni CZ 455 proto nyní přichází další generace opakovacích malorážek CZ – rodina CZ 457.

Pro novou řadu CZ 457 je charakteristická po všech stránkách propracovaná modulární konstrukce, která ve srovnání s dosavadními modely i konkurencí nabízí výrazné zdokonalení všech klíčových parametrů, ať už jde o uživatelskou bezpečnost, přesnost či životnost.

Velká část nových malorážek CZ se svým pojetím ve větší či menší míře vrací k tomu, proč vlastně tato kategorie zbraní kdysi vznikla – a proč se stále těší tak velké oblibě. Po malorážkách často sahají zejména vlastníci loveckých kulovnic, pokud si chtějí zatrénovat, pobavit se nebo zasvětit do střeleckého a loveckého umění mladou generaci. Design nové rodiny CZ 457 je v tomto ohledu velice zdařilý. Správným tahem je rovněž částečné konstrukční a součástkové sjednocení s úspěšnou řadou kulovnic CZ 557, což se týká zejména plně stavitelného spoušťového mechanismu s vynikajícími vlastnostmi.

Dále je na místě zdůraznit zachování zdařilých zásobníků a ukotvení hlavně systému CZ 455, což stávajícím uživatelům těchto zbraní otvírá možnost jednoduché a ekonomicky přijatelné generační obměny.

Výrobní číslo: 5084-8081-HKAMEAX
Výrobce: Česká zbrojovka Uherský Brod a.s.
Kategorie: Opakovací
Dostupnost: na dotaz (zaslat dotaz)
Ráže: .22 LR
Stav zbraně: Nové
Zbraň kategorie: C - podléhající ohlášení
Váha 2,70 Kg
Ráže (stoupání drážek) .17 HMR (9"), .22 LR (16"), .22 WMR (16")
Pažba Ořechová
Podávací zařízení Zásobník
Mířidla Bez mířidel
Spoušť seřiditelná spoušť
Hlaveň kovaná
Kapacita zásobníku 5
Lícnice Ano
LOP 360 mm
Celková délka 865 / 977 mm
Délka hlavně 412,5 / 525 mm

 

 

Přednosti malorážek CZ 457 lze rozdělit do tří hlavních oblastí:

 

Bezpečnost především

S respektem k dnes převládajícímu způsobu ovládání dlouhých palných zbraní u řady CZ 457 nastupuje tzv. pozitivní pojistka v podobě páčky na pravém boku lůžka. Odjišťuje se směrem dopředu a připravenost zbraně k výstřelu pak indikuje červená tečka viditelná na boku lůžka.

Novinkou u malorážek CZ je výstražník, který vizuálně i hmatově upozorňuje na stav bicího mechanismu: při napnutém úderníku vystupuje ze zadní části jeho matice červeně zabarvená tyčinka.

Přínosem pro bezpečnější manipulaci je samostatný ovladač vytažení závěru na levém boku lůžka. Při základní demontáži pro běžnou údržbu tedy odpadá nutnost sáhnout na spoušť.

A konečně opět v souladu s aktuálními preferencemi většiny střelců zbraně řady CZ 457 umožňují otevření a vytažení závěru při zajištěné pojistce.

 

Zvýšení přesnosti

Malorážky CZ jsou obecně velmi přesné zbraně, ovšem pravdou je, že konstrukční dědictví modelu CZ 452 ZKM omezovalo možnosti úpravu parametrů spoušťového mechanismu. Česká zbrojovka toto omezení úspěšně vyřešila u několika variant své rodiny CZ 455 a na základě takto získaných zkušeností u své nové rodiny CZ 457 přichází s novým spoušťovým mechanismem, u něhož může uživatel nastavit odpor ve velmi sympatickém rozmezí 8 až 15 N a délku chodu v rozsahu 0,5 až 7 mm. V zásadě si tak může svou zbraň proměnit z běžné tréninkové úrovně ve svého druhu terčový speciál.

Často opomíjenou, ale důležitou položkou, která může ovlivnit přesnost, je hmotnost úderníku. Ta je u malorážek CZ 457 ve srovnání s předchozími modely snížena až o více než 60 %. Vyplývá z toho jeho rychlejší pohyb a současně nižší otřesy zbraně při spuštění.

Velké zdokonalení u všech dlouhých palných zbraní CZ přišlo v posledních letech u jejich pažeb. Pochopitelně se to kladně projevilo i u nových malorážek. Pro řadu CZ 457 Česká zbrojovka vyvinula nový typ beddingu, díky němuž se podařilo dosáhnout konstantního utažení systému šrouby v pažbě. Zapracovalo se i na ergonomii. Pušky CZ 457 proto vynikají velice pohodlným a spolehlivým úchopem.

U vysloveně terčového modelu CZ 457 MTR ráže .22 LR se kromě toho využila tzv. match komora s rozměry na spodní hranici přípustných parametrů. V kombinaci s dalšími vylepšeními to České zbrojovce u této pušky umožnilo při střelbě na 50 metrů garantovat nástřel pouhých 15 mm!

 

Zlepšení uživatelských vlastností

Česká zbrojovka učinila v posledních letech velký krok vpřed ve zdokonalování svých technologií včetně postupů používaných pro ochranu povrchů kovových dílů. Její nové výrobky – včetně řady CZ 457 – se tak momentálně mohou pochlubit jednou z nejodolnějších antikorozních povrchových úprav na trhu.

Uživatelé jistě ocení také zlepšený chod závěru, jehož se podařilo dosáhnout rekonstrukcí lůžka a těla závěru. Přínosem je rovněž výrazně zkrácený úhel otáčení kliky závěru (o 30 stupňů ve srovnání s předchozími modely CZ), díky němuž je zbraň možné pohodlně ovládat i s osazeným zaměřovacím dalekohledem.

Když už se Česká zbrojovka pustila do této generační obměny, dílčím vylepšením v podobě kvalitnějšího propracování podrobila i mnoho drobných dílů, jako je lučík, rám zásobníků, uzávěrka, nové rozhraní pro Weaver lištu atd.

Jak už bylo řečeno, zachovány zůstaly důležité benefity předchozí generace malorážek CZ: modulární systém umožňující snadnou výměnu hlavní a přerážování, přičemž hlavně a zásobníky jsou kompatibilní s řadou CZ 455.

 

Generační obměna

Malorážky CZ 457 ráže .22 LR, .22 WMR a .17 HMR budou v nabídce postupně střídat řadu CZ 455. Vedle výměny varianty za variantu se přednosti nové konstrukce uplatní i u zcela nových modelů s jedinečnými parametry, jaké dosud v portfoliu České zbrojovky a.s. chyběly. Základní přehled první vlny nových modelů najdete na následujících stránkách.

Po bližším seznámení s rodinou CZ 457 nám jistě dáte za pravdu, že tyto zbraně představují nový ideál moderní malorážky v dané cenové kategorii a v tuto chvíli nemají na světovém trhu rovnocennou konkurenci.